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Judicial review — Public Service — Professional dues — 
Nature of work performed by respondents, federal government 
employees, reserved to members of professional organization 
by provincial law — Collective agreement providing for reim-
bursement of fees paid to professional organizations where 
membership a requirement for continuation of duties of the 
position — Claim for reimbursement dismissed by employer 
on ground that membership in professional organization not a 
requirement for performance of respondents' duties — 
Application to review and set aside Adjudicator's decision to 
allow the claim — Federal Court Act, R.S.C. 1970 (2nd 
Supp.), c. 10, s. 28 — Professional Code, S.Q. 1973, c. 43 — 
Professional Chemists Act, R.S.Q. 1964, c. 265. 

This is a section 28 application to review and set aside a 
decision of an Adjudicator acting in accordance with the Public 
Service Staff Relations Act. In 1978, respondents, chemists 
employed by the Department of National Health and Welfare, 
performed their duties in Quebec and paid the fees charged by 
their professional organization, the Order of Chemists of 
Quebec. Under Quebec law, the work performed by respond-
ent's as employees of the federal government was reserved for 
members of the Order of Chemists of Quebec and that organi-
zation maintained that respondents had to be members despite 
their being employees of the federal government. Respondents 
based their claim for reimbursement of these fees from their 
employer on a clause in the collective agreement, then govern-
ing their working conditions, that provided for the reimburse-
ment of the fees paid by an employee to an organization or 
governing body when the payment of the fees was a require-
ment for the continuation of the duties of the position. 
Respondents' claim was referred to adjudication after being 
dismissed by the employer on the ground that membership in 
the Order of Chemists of Quebec was not a requirement for the 
performance of respondents' duties. The Adjudicator allowed 
the claim and it is his decision which is here challenged by the 
applicant. 

Held, the application is allowed. The payment of the mem-
bership fees for which respondents are claiming reimbursement 
was not "a requirement" for the performance of their duties. 
The fact that it may have been thought, at the time article 
32.01 was signed, that the payment of certain membership fees 



was a requirement does not have the effect of making such a 
payment a requirement if, in actual fact, it was not. The parties 
may have been mistaken as to the utility of the clause they 
inserted in the collective agreement but that does not have the 
effect of altering its meaning. The power to regulate the hiring 
of its employees, like that of regulating their working condi-
tions, belongs exclusively to the federal Parliament. It is for this 
reason that statutes such as the Professional Code and the 
Professional Chemists Act cannot be applied to federal 
employees on account of acts which they perform in the course 
of their duties. 
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The following is the English version of the 
reasons for judgment rendered by 

PRATTE J.: This application, made pursuant to 
section 28 of the Federal Court Act, R.S.C. 1970 
(2nd Supp.), c. 10, is from a decision of an 
Adjudicator acting in accordance with the Public 
Service Staff Relations Act, R.S.C. 1970, c. P-35. 

In 1978, respondents were employed as chemists 
by the Department of National Health and Wel-
fare. They performed their duties in the Province 
of Quebec; they paid the fees they were charged by 
their professional corporation, the Order of Chem-
ists of Quebec; and they claimed reimbursement of 
these fees from their employer. Their request was 
based on article 32.01 of the collective agreement 
then governing their working conditions. This 
article reads as follows: 

32.01 The Employer shall reimburse an employee for his pay-
ment of membership or registration fees to an organiza- 



tion or governing body when the payment of such fees is 
a requirement for the continuation of the performance of 
the duties of his position. 

Respondents' claim was referred to adjudica-
tion, after being dismissed by the employer on the 
ground that membership in the Order of Chemists 
of Quebec was not a requirement for the perform-
ance of respondents' duties. The Adjudicator 
allowed the claim and it is his decision which is 
challenged here by applicant. 

The parties were agreed on the following facts: 

1. the work respondents performed in the Prov-
ince of Quebec as employees of the federal 
government was one which, under the Profes-
sional Code' and the Professional Chemists 
Act 2  of that Province, was reserved for members 
of the Order of Chemists of Quebec; 
2. the Order of Chemists of Quebec maintained 
that, in view of the nature of their functions, 
respondents had to be members of the Order, 
despite the fact that they were employees of the 
federal government; 
3. the monies which respondents claimed in 
reimbursement represented "membership fees" 
which they were required to pay the Order of 
Chemists of Quebec in order to be members of 
this professional body. 

In support of her appeal, applicant made one 
argument only: payment of the membership fees 
for which respondents claimed to be reimbursed 
was not necessary to the performance of their 
duties because, despite the provisions of the 
Professional Code and the Professional Chemists 
Act of Quebec, they were entitled to perform their 
work as employees of the federal government even 
though they were not members of the Order of 
Chemists of Quebec. Thus, applicant argued that 
the provincial legislatures are powerless to place a 
brake on the powers of the federal government, 
and it follows that the provisions of the Profes-
sional Code and of the Professional Chemists Act 
prohibiting a chemist from working without being 
a member of the Order cannot be applied to work 
performed by employees of the federal government 
in the course of their duties. 

' S.Q. 1973, c. 43. 
2  R.S.Q. 1964, c. 265, as amended by S.Q. 1970, c. 57 and 

S.Q. 1973, c. 63. 



Respondents, for their part, argued that it is not 
necessary for the purposes of the case at bar to 
resolve the question raised by applicant. In the 
submission of respondents, article 32.01 of the 
collective agreement, if it is correctly interpreted, 
imposes on the employer an obligation to reim-
burse the monies claimed by respondents despite 
the fact that, under the principles of constitutional 
law relied on by applicant, the latter could legally 
have carried out their duties without being mem-
bers of the Order of Chemists of Quebec. 

Consideration must first be given to this argu-
ment by respondents, which if I have understood it 
correctly may be stated as follows: if article 32.01 
is interpreted in light of the "Treasury Board 
Directive on Payment of Membership Fees", dated 
July 1, 1977, it will be seen that article 32.01 was 
inserted in the collective agreement to ensure that 
membership fees payable to professional bodies 
pursuant to provincial statutes such as the Profes-
sional Code and the Professional Chemists Act 
will be reimbursed; it follows, respondents further 
argue, that if effect is to be given to the mutual 
intent of the parties to the collective agreement, it 
must be said that the employer undertook to reim-
burse membership fees paid by her employees to 
professional bodies without regard to the fact that, 
at constitutional law, such employees might not be 
required to pay those membership fees. 

The Treasury Board Directive referred to by 
respondents was published on July 1, before the 
collective agreement at issue here was concluded. 
There is no need here to cite this lengthy docu-
ment, in which the Treasury Board sets forth the 
cases in which the government will agree to reim-
burse to its employees membership fees which they 
have paid to professional bodies. Suffice it to say 
that, if this Directive is interpreted as respondents 
wish, it suggests that professional fees paid by 
federal government employees pursuant to provin-
cial statutes, like the Professional Chemists Act, 
are fees for which the employer must reimburse 
her employees because they are a requirement for 
the performance of their duties. Assuming that 
that is actually what this Directive means, the only 
conclusion that I can draw from it is that the 
parties to the collective agreement governing the 
working conditions of respondents, when they 



agreed to the wording of article 32.01, probably 
shared the view of the writer of the Directive and 
believed that the payment by an employee of the 
federal government of membership fees like those 
at issue here was a requirement for the perform-
ance of his duties. However, I see nothing in this 
which can be of any assistance to respondents or, 
as they maintain, alter the very clear meaning of 
article 32.01. Under that provision, the employer 
shall reimburse membership fees paid by an 
employee to a professional body "when the pay-
ment of such fees is a requirement for the con-
tinuation of [his] duties ...." In my view, the fact 
that it may have been thought, at the time article 
32.01 was signed, that the payment of certain 
membership fees was a requirement does not have 
the effect of making such a payment a require-
ment if, in actual fact, it was not. In other words, 
the parties may have been mistaken as to the 
utility of the clause which they inserted in the 
collective agreement, but that does not have the 
effect of altering its meaning. 

In my opinion, therefore, the argument of 
respondents must be rejected: I therefore cannot 
avoid a ruling on applicant's argument that the 
payment of the membership fees for which 
respondents are claiming reimbursement was not 
"a requirement" for the performance of their 
duties. 

When this appeal was heard respondents did not 
dispute that they were employees of the federal 
government, appointed to their positions in accord-
ance with federal statutes to perform duties within 
federal jurisdiction. That being so, applicant 
argued that respondents could have performed the 
duties without being members of the Order of 
Chemists of Quebec, because the statutes adopted 
by a provincial legislature cannot limit the power 
enjoyed by the federal government to choose 
whomever it will to perform the administrative 
functions falling within its jurisdiction. 

In my opinion this is a sound argument. The 
performance by the federal government of the 
administrative functions pertaining to it requires 
that there be a federal Public Service. The power 
to regulate hiring of its employees, like that of 



regulating their working conditions,' seems to me 
to belong exclusively to the federal Parliament. It 
is for this reason that, in my opinion, statutes such 
as the Professional Code and the Professional 
Chemists Act cannot be applied to federal 
employees on account of acts which they perform 
in the course of their duties. If that were not so, it 
would amount to saying that each of the ten 
provinces could establish as it saw fit the standards 
of competence that the federal government should 
meet in hiring its personnel. I cannot accept such a 
conclusion. 

For these reasons, I would allow the application, 
quash the decision a quo and refer the case back to 
the Adjudicator, for him to decide it on the 
assumption that payment of the monies for which 
respondents claim to be reimbursed was not a 
requirement for performance of their duties. 

* * * 

RYAN J.: I concur. 
* * * 

LE DAIN J.: I concur. 

3  See: In the matter of a reference as to the applicability of 
the Minimum Wage Act of Saskatchewan to an employee of a 
revenue Post Office [1948] S.C.R. 248. 
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